Metode de alinare a colicilor bebelusului

Perioada de dupa nasterea bebelusului este una dintre cele mai frumoase pentru proaspetii parinti, dar si una dintre cele mai dificil de parcus. In fiecare zi, bebe se dezvolta si ia contact cu tot felul de lucruri atat placute, cat si mai putin placute. O experienta prin care toti parintii trec alaturi de copiii lor este reprezentata de aparitia colicilor.

 

Ce sunt colicii?

 

Colicii sunt stari de disconfort abdominal ce pot aparea in primele luni de viata. Varsta la care apar momentele de criza determinate de colici se situeaza in jurul a doua saptamani si dureaza pana la 3-4 luni. Durerile de burtica sunt provocate de imaturitatea florei intestinale si de o digestie ingreunata. De asemenea, problemele pot aparea in cazul copiilor cu intoleranta la proteinele din lapte. Insa cauzele colicilor sunt variate si depind nu doar de sistemul digestiv, ci si de dezvoltarea sistemului nervos.

 

Simptomele bebelusului cu colici

 

Te intrebi care sunt principalele simptome ale colicilor? Ei bine, este vorba despre crize de plans, dureri abdominale, agitatie, indispozitie, apatie. Copilul se inconvoaie si isi strange piciorusele cat mai aproape de abdomen.

 

Metode de alinare a colicilor bebelusului

 

Daca esti in cautarea unor metode de alinare a colicilor bebelusului, afla ca cele mai bune remedii constau in:

 

  • efectuarea unui masaj usor pe burtica, masaj cu miscari circulare
  • aplicarea unor comprese cu apa calduta pe burtica sau a unor pernute care contin samburi de struguri
  • baie calduta
  • leganat in brate care sa ii aline durerea
  • folosirea unui dispozitiv pentru sunete albe care sa-l linisteasca sau folosirea unor zornaitoare
  • ascultarea de muzica linistitoare, care sa-l calmeze si sa-i distraga atentia de la durere
  • folosirea suzetei pentru a se linisti
  • folosirea marsupiului pentru a simula mediul cu care a fost obisnuit in burtica. Astfel, copilul va simti caldura pielii mamei si se va linisti.
  • plimbarile in aer liber pentru cateva minute il pot calma pe micut
  • efectuarea unor exercitii usoare in care ii misti picioarele bebelusului imitand mersul pe bicicleta pentru a ajuta la eliminarea gazelor.

 

Cat dureaza colicii la bebelusi?

 

In ceea ce priveste durata colicilor la bebelusi, specialistii sustin ca acestea pot dura intre cateva saptamani si sase luni. Acestea variaza de la copil la copil si nu pot fi niciodata aproximate cu exactitate. Pana atunci, tot ce poti face din postura de parinte este sa apelezi la cat mai multe metode pentru a-i diminua disconfortul resimtit.

 

Sfaturi pentru prevenirea colicilor

 

Fii un parinte grijuliu si incearca sa previi colicile cat poti de mult. Ai grija la alimentatie, asigura-te ca atasarea copilului la san sau biberon este facuta corect si nu inghite mult aer. Dupa hranire, tine copilul in pozitie verticala, astfel incat sa elimine aerul. Biberoanele si tetinele anticolici iti pot fi de ajutor in cazul in care copilul este hranit cu formula. De asemenea, incearca sa te relaxezi in timp ce hranesti copilul si sa nu grabesti procesul.


 

Sfaturi pentru parinti in perioada colicilor bebelusului

 

  • fiti relaxati si incercati sa nu ii transmiteti starea voastra copilului;
  • apelati la medic, in cazul in care simptomele se inrautatesc;
  • aveti rabdare cu cel mic, pentru ca lucrurile se vor rezolva de la sine, daca tineti cont de recomandarile specialistilor;
  • fiti alaturi de copil cat de mult puteti, astfel incat sa simta atat caldura materna, cat si protectia paterna.

Comentarii

Articole similare

De ce plang bebelusii? Ce spun specialistii.
De ce plang bebelusii? Ce spun specialistii.
Plansul bebelusilor se numara printre cele mai importante preocupari, dar si provocari ale tuturor parintilor. Nu e usor sa iti vezi micutul ca sufera, prin urmare cu siguranta ai face orice doar ca...
Idei de cadouri pentru botez
Idei de cadouri pentru botez
Cum alegi cadoul de botez? Botezul este unul dintre cele mai frumoase evenimente care au loc imediat dupa venirea noului suflet al familiei. Daca ai fost invitat la un botez in familie sau la un...