Febra la bebelusi
Febra la bebelusi este un subiect extrem de sensibil, astfel ca toti parintii sunt ingrijorati cand se confrunta cu aceasta problema. Exista mai multe cauze pentru care poate aparea febra la bebelusi, insa cea mai comuna este de la dintisori. Ca parinte, cu siguranta iti doresti ca micutul tau sa nu treaca prin astfel de momente, insa acestea sunt esentiale pentru ca organismul lui sa se dezvolte. Pentru a depasi cu succes perioada critica, este bine sa intelegi cum se manifesta febra la bebelusi si cum ar trebui sa actionezi.
Etapele de crestere a dintilor la bebelusi
De regula, dentitia la bebelusi incepe sa apara in jurul varstei de 6 luni, insa nu este o regula universal valabila, deoarece toti copiii sunt diferiti. Dintii pot sa apara pe rand sau mai multi deodata, de la caz la caz. In general, eruptiile dentare dureaza pana in jurul varstei de 2-3 ani, pana cand apar toti cei 20 de dintisori de lapte.
Primii dinti care apar sunt cei de jos, apoi cei de sus si dintii din partile laterale si din spate. La varsta de 6 sau 7 ani, dintii de lapte vor fi inlocuiti cu cei permanenti. Exista o serie de factori care pot influenta momentul eruptiei dentare in cazul bebelusilor. Mai exact, este vorba despre:
– greutatea la nastere: bebelusii cu greutate mare la nastere prezinta aparitia timpurie a incisivilor (la 3-5 luni), dar rar influenteaza eruptia molarilor;
– sexul micutului: studiile arata ca primii dinti apar mai devreme la baietei in comparatie cu fetitele;
– varsta mamei si numarul de nasteri influenteaza eruptia primilor dinti: dupa un anumit numar de nasteri, primul dinte apare mai tarziu; cu cat mama este mai tanara, la primul copil, eruptia are loc mai devreme;
– momentul nasterii, respectiv nasterile premature, sunt insotite de intarzieri in eruptia primilor dintisori.
Simptomele eruptiei dentare la bebelusi
Simptomele care "dau de gol" eruptiile dentare difera de la un copil la altul, dar printre primele semne care indica aceasta problema se numara inflamatia gingiilor, somnul agitat, saliva abundenta, refuzul de a manca, durerea, introducerea mainilor in gura si nevoia de a mesteca jucarii bebelusi sau obiecte mai tari, insomnia sau somn agitat, lipsa poftei de mancare, gingii rosii si inflamate, cu o linie alba in locul in care urmeaza sa apara dintele.
Unul dintre simptome dinti bebelusi febra comune ale eruptiilor dentare este producerea salivei in exces, asa ca, pentru a evita patarea hainelor bebelusului sau chiar ale tale, poti folosi o baveta bandana cu 2 straturi din bumbac, cu o membrana impermeabila, care da o nota chic vestimentatiei alese.
Febra de la dinti vs febra obisnuita
Pe langa febra de la dinti, care poate fi cauzata de eruptiile dentare mentionate anterior in acest articol, exista si alte cauze care pot produce febra micutului. Este bine sa cunosti in detaliu fiecare cauza in parte, astfel incat sa nu intri in panica si sa poti actiona rapid. Iata care ar putea fi semnele altor boli cu care se confrunta copilasul tau atunci cand are febra.
- Raceala: copiii sunt foarte sensibili, prin urmare vor avea mereu episoade de raceala de la care vor face febra, chiar si peste 39 de grade Celsius. De regula, racelile sunt provocate de infectii virale, iar febra vine insotita de secretii nazale, tuse si stranut. Există cazuri in care poate sa apara o sprainfectie bacteriana care poate determina complicatii. Simptomele sugestive sunt persistenta febrei, modificarea starii generale, refuzul alimentatiei sau tusea mult mai frecventa, inclusiv noaptea. In aceasta situatie, micutul trebuie tratat cu antibiotic.
- Otita: boala in sine reprezinta inflamatia bacteriana a urechii medii, care are evolutie spontana, in absenta tratamentului, spre supuratie si perforatie a timpanului. Este o complicatie frecventa a rinofaringitei si faringitei acute, in etiologia bolii principalul agent cauzator fiind Streptococus pneumonia. Semnele de otita acuta la un copil sunt: durerea intensa la nivelul urechii, este atat de puternica incat trezeste micutul din somn, febra inalta si diminuarea auzului. La sugar semnele sunt nespecifice si includ: modificarea starii generale, agitatie, plans neobisnuit, bebelusul duce mana la urechea afectata, refuzul alimentatiei, uneori chiar varsaturi si scaune diareice. Pentru diagnosticul corect, este necesar consultul medicului ORL-ist pediatru, iar tratamentul consta in antibiotice. Pentru a preveni otita acuta medie purulenta este importanta administrarea unui tratament corect in cazul unei rinofaringite acute.
Cat dureaza febra la bebelusi cand le ies dintii?
De regula, febra la bebelusi de la dintisori poate dura 24 de ore. Daca aceasta persista, este indicat consultul de specialitate, deoarece poate fi vorba despre o infectie care s-a suprapus cu eruptia dentara. Este important ca micutul sa nu ramana acasa, caci starea lui se poate inrautati. Parintii trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa actioneze in timp util.
Ce nu trebuie sa faci in cazul febrei la bebelusi de la dintisori?
In cazul febrei la bebelusi de la dintisori, nu incerca sa ii dai copilului medicamente care nu au legatura cu procesul prin care trece. De asemenea, nu il lasa nesupravegheat, in speranta ca este un lucru normal si ca va trece de la sine. Discuta cu un medic pediatru sau un medic de familie si tine copilasul sub observatie non-stop. De asemenea, nu apela la produse naturiste sau leacuri babesti cu care sa scazi febra bebelusului.
Metode de calmare a gingiilor bebelusului
Un bebelus iritat si indurerat provoaca multa suferinta si compasiune familiei. Din fericire, exista remedii extrem de eficiente care te pot ajuta sa calmezi durerile micutului. Astfel, poti incerca:
- Frecarea gingiilor
Primul lucru pe care il poti face pentru bebe este sa ii freci gingiile fie cu un deget bine curatat inainte (preferabil spalat si dezinfectat), fie cu o lingura mica si racoroasa (preferabil din silicon), un strat de tifon umed sau „un degetar” (periuta de dinti speciala pentru primele luni - primii dintisori)
- Foloseste o jucarie speciala pentru gingii
Jucariile din silicon special concepute pentru calmarea durerilor gingivale s-au dovedit a fi extrem de utile in aceasta perioada. Pune jucaria in frigider pentru a se racori, insa evita congelatorul! Nu vrei o inflamatie in gat! De asemenea, evita acele inele gingivale cu lichid, intrucat acestea se pot rupe/sparge si apoi scurge.
- Maseaza gingia cu un gel calmant
In farmacii, vei gasi multe geluri, insa acestea trebuie cumparate doar la recomandarea medicului. Unii copii reactioneaza bine la ele, altii nu. Multi medici recomanda evitarea acestora intrucat acestea contin benzocaina - un anestezic care se ofera fara reteta, dar care a fost asociat cu afectarea celulelor sangvine.
Igiena dintisorilor de lapte la bebelusi
Este important sa ii asiguri bebelusului o igiena orala adecvata inca din primele zile de viata, pentru a evita dezvoltarea placilor bacteriene pe gingii. Astfel:
- inainte sa-i apara dintisorii, este recomandat sa stergi gingiile si interiorul gurii bebelusului cu o compresa sterila umezita;
- dupa debutul eruptiei primului dintisor, indicat este sa il speli pe dinti cu periute speciale pentru igiena dentara a bebelusilor si putina pasta de dinti.
- asigura-te ca micutul primeste o cantitate adecvata de apa sau ceai atunci cand nu bea lapte;
Comentarii